Ana içeriğe atla

Eğitim - Türkiyede Fen Bilimleri ve Labratuvar Sorunu

        Liseden edebiyat-matematik bölümü çıkışlıyım.Son seneye kadar fen alanında olduğum için iki bölüm hakkında yapacağım analizlerin gayet tutarlı olacağını düşünüyorum.Belki çok bilindik bir yazı olacak ama Türkiye deki dersin işleyişi labaratuvarlar vb materyallerden bahsedeceğim.

        Lise 2 de okurken Kimya dersinde öğretmen küresel simetriyi anlatırken molibdenden-bir istisnaydı nedense hiç unutmuyorum-tuhaf bir fikre kapıldım.

        Türkiyede böyle dersler kara tahtada -şimdi beyaz akıllı tahtada ne farkı varsa- yüzeysel ve basit işlenmektedir. Hala aklıma gelince sınıfta kimya dersinde başarılı olanlara derin bir hayranlık duyarım.Hayatında hiç bir metali tanımayacak durumda olanların bu derslerden nasıl başarılı oldukları hayranlık uyandırıcı değil mi? İnsan hakkında genel özetlerin dışında bir şey bilmediklerini düşündüğüm derslerden biri de biyoloji...




        Hiç bir fen sorusunu anlayarak çözmedim.Galiba üniversite falan okumak gerekiyor bunun için..Hep öyle düşünmüşümdür o günlerde.
        Demir i görmeden bilmeden dokunmadan proton nötron kütle numarasına girmek ne kadar da saçma değil mi?elektron vermeli almalı...



        Edebiyata sosyal bilimlere duyduğum ilgi beni oraya sürükledi.Çözmeden bilmeden çözdüklerimin beni aptallaştırdığını düşünürdüm hep.
        Tabi benim savunduğum eğitim sisteminin noksanlığı. Bu dersler çok ciddi ve mantıklı derslerdir.Kimya Biyoloji vazgeçilemez lise derslerinden biri olduğu muhakkak.

        Bizim okullarımızda devlet labaratuvar açsa da öğretmen yılda 2 kere kullandırır.Asıl israf budur ki 5 sene sonra daha kullanılmaz gözüyle bakılır.Çünkü teknoloji daha da ilerlemiştir.

        Devlete hak veriyorum.Labaratuvarlar masraflı olabilir. Devlet buna bütçe ayırmakta zorlanabilir ama geleceğini yetiştirmek daha önemlidir benim fikrim.Eğitime ayrılan para israf değildir. Ama harcanmış parayı hocanın kullandırmaması israftır.

        Fizik e de değineyim.Fizikle şahsi münasebetim berbattı.Günlük hayatın matematiğe uygulanması olarak gelirdi.Mıknatısları falan işleyince gerçekten önemi kavranıyor.Ne de olsa çağımız bilgi ve bilim çağı.

        Matematik in farklı bir dünya olduğunu düşünmüşümdür.Özellikle geometrinin kişiyi geliştirdiğine inanırım. Zaten İQ testlerinde de çokca görüyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Roma Hukuku Neden Önemli?

Roma hukuku Kıta Avrupası hukuk sisteminin temelini oluşturduğu için önemlidir. Roma’nın gelişmiş bir ticaret yapısına sahip olması Roma’yı çağının en gelişmiş hukuku yapmıştır. Romanın günlük yaşantısı zengin patriciuslar , orta sınıf clientler, alt sınıf pleblerden oluşur. Bunlar roma vatandaşı sayılmış sınıf ayrımıdır. Köleler eşya hukukuna tabidir. Ticaret hayatında geliştirilen borçlar hukuku kavramları günümüz hukukunda hala kabul edilmektedir. Yeni medeni kanun bile bu çizgidedir.  Takvim, kılık kıyafet, şapka, laiklik gibi yenilikçi hareketler cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türkiye'de bir dönüşüm yaşatmıştır. 1926 medeni hukuk devrimiyle birlikte Türkiye kıta Avrupası hukuk sistemine dahil olmuştur. O yönde geliştirilmektedir. Roma hukuku doğrudan ithal edilmemiştir. Bu hukuk sözleşmeler sistemini kapsamlı düzenlediği için ortaçağ sonrasında yükselen burjuvazi tarafından diriltilmiştir. Bu arada ise Pandekt hukukçuları tarafından zaten geliştirilmekte kavram

Türkiyede Darbeler I : 27 mayıs 1960 Darbesi

Türkiye tarihinde emir-komuta zinciri içinde yapılmayan tek askeri müdahaledir. Menderes iktidarına karşı yapılmıştır. Demokrat parti kapatıldı. Siyasi yasaklar geldi. 24 anayasası tarihe karıştı. Bir takım kurumlar oluşturuldu. Sonucunda 1961 anayasası yapılmış ve Türkiye tarihinde ilk kez bir başbakan idam edilmiştir. İlk kez çok partili rejimin sağlıklı olması Türkiye tarihinde bir dönüm noktasıdır. Daha önceki örnekler cumhuriyetin kurucu dinamikleri gereği kapatılmıştı. Henüz öngörülemeyecek olan bir takım durumlar sonradan ortaya çıktı. Öncelikle menderes ilk kez iktidara geldiğinde büyük bir heyecan yarattı. Marshall planı çerçevesinde alınan kredilerle büyük bir büyüme yaşandı. Ancak sistem 50lerin ortasında yatırımların dengeli yapılmaması sonucunda tıkandı. Meclis'teki çalkantılar ve CHP'nin çıkışlarıyla iyice yorgun düştü hükümet. Son yıllarında tahkikat komisyonları kanunu muhalif kesimden çok tepki aldı. Bu komisyonla bir komisyona yargılama yetkisi v

8.Henry ve Anne Boleyn

  XVIII. Henry Tudor hanedanından gelen bir İngiliz kralıdır. En büyük özelliği Anglikan Kilisesini kurmasıdır. Anne boleyn’le olan aşkı edebiyatta ve sinemada çokça işlenmiştir. Büyük kraliçe Elizabeth’in ve kanlı Mary olarak adlandırılan Mary’nin babasıdır. Çifte gül savaşlarından sonra Lancaster ve York hanedanları birleşmiştir. Bu birleşme tahtı hakkı olan tudor hanedanlığı üzerinden oldu. Tahtta uzaktan hakkı vardı . Henry XVII iktidar olduktan sonra yorklu Elizabeth le evlendi. Kendisi aslen lancaster’in devamcısıydı ve bu şekilde hanedanlar birleşti. XVIII .Henry tam 6 kez evlendi. İngiliz tarihinde bir iz bıraktı. Boleyn Kızı Filminden... Natalie Portman Oynamıştı.. XVIII .Henry tahta geldiğinde ağabeyinin karısı Aragonlu Catherine ile evlendi. Bu ilişkiden kızı mary doğdu. Daha sonra Anne Boleyn’e aşık oldu. Ancak Papalık hukukuna göre boşanması için papa onayı gerekiyordu. Papanın kutsal roma cermen le yakın ilişkileri bu boşanmayı engelledi. Roma cer