Ana içeriğe atla

Roma Hukuku Neden Önemli?

Roma hukuku Kıta Avrupası hukuk sisteminin temelini oluşturduğu için önemlidir. Roma’nın gelişmiş bir ticaret yapısına sahip olması Roma’yı çağının en gelişmiş hukuku yapmıştır. Romanın günlük yaşantısı zengin patriciuslar , orta sınıf clientler, alt sınıf pleblerden oluşur. Bunlar roma vatandaşı sayılmış sınıf ayrımıdır. Köleler eşya hukukuna tabidir.

Ticaret hayatında geliştirilen borçlar hukuku kavramları günümüz hukukunda hala kabul edilmektedir. Yeni medeni kanun bile bu çizgidedir.

 Takvim, kılık kıyafet, şapka, laiklik gibi yenilikçi hareketler cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türkiye'de bir dönüşüm yaşatmıştır. 1926 medeni hukuk devrimiyle birlikte Türkiye kıta Avrupası hukuk sistemine dahil olmuştur. O yönde geliştirilmektedir.

Roma hukuku doğrudan ithal edilmemiştir. Bu hukuk sözleşmeler sistemini kapsamlı düzenlediği için ortaçağ sonrasında yükselen burjuvazi tarafından diriltilmiştir. Bu arada ise Pandekt hukukçuları tarafından zaten geliştirilmekte kavramlaştırılmaktaydı.

İmparatorlukların yıkılması ulus devletlerin kurulmasıyla birlikte daha çağdaş bir hukuka ihtiyaç duyulmuş , Avrupa ülkelerinde geniş bir kanunlaştırma hareketi olmuştur. Bu sırada Osmanlı da yıkılışı önlemek için kanunları Avrupai olarak düzenlemektedir.

Medeni kanundan önce Mecelle vardı zaten. Bu kanun 1970lere değin İsrail’de uygulanmıştır.

Türkiye kuruluşunda zaten oldukça geliştirilmiş bir İsviçre hukukunu Türkiye’ye uyarlamıştır. Roma hukukundaki ilkel kavramlar ilerici bir çizgiyle yorumlanmış ve Aydınlanma çizgisine uygundur. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi geç kalınmış bir aydınlanma dönemini yaşamaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiyede Darbeler I : 27 mayıs 1960 Darbesi

Türkiye tarihinde emir-komuta zinciri içinde yapılmayan tek askeri müdahaledir. Menderes iktidarına karşı yapılmıştır. Demokrat parti kapatıldı. Siyasi yasaklar geldi. 24 anayasası tarihe karıştı. Bir takım kurumlar oluşturuldu. Sonucunda 1961 anayasası yapılmış ve Türkiye tarihinde ilk kez bir başbakan idam edilmiştir. İlk kez çok partili rejimin sağlıklı olması Türkiye tarihinde bir dönüm noktasıdır. Daha önceki örnekler cumhuriyetin kurucu dinamikleri gereği kapatılmıştı. Henüz öngörülemeyecek olan bir takım durumlar sonradan ortaya çıktı. Öncelikle menderes ilk kez iktidara geldiğinde büyük bir heyecan yarattı. Marshall planı çerçevesinde alınan kredilerle büyük bir büyüme yaşandı. Ancak sistem 50lerin ortasında yatırımların dengeli yapılmaması sonucunda tıkandı. Meclis'teki çalkantılar ve CHP'nin çıkışlarıyla iyice yorgun düştü hükümet. Son yıllarında tahkikat komisyonları kanunu muhalif kesimden çok tepki aldı. Bu komisyonla bir komisyona yargılama yetkisi v

Mülkiye ve Mülkiye'deki Düşüş & Nedenler

Ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesine mülkiye de denir. Mülki amir yetiştirdikleri için bu adın verildiğini sanıyorum. Mülkiye 1859 da Abdülmecit tarafından Tanzimat döneminde kuruldu. Kuruluş amacı üst düzey devlet memurları yetiştirmekti. Tıbbiye harbiye ve mülkiye Osmanlı ilerici üçlüsüdür. Bu üçlü devleti çöküşten kurtarmak için kuruldu. Mülkiye batılı tarzda eğitim veren bir okuldu. Cumhuriyetle birlikte Ankara’ya taşındı. Cebeci kampüsünde Ankara hukuk fakültesinin yanındadır. Her zaman devlet adamlarını yetiştiren bir numaralı kurum olmuştur. Bugün bile vali kaymakam milletvekili belediye başkanı insanların çoğu mülkiye kökenlidir. Marşındaki “ey vatan gözyaşların dinsin yetiştik çünkü biz” ibaresi durumu özetlemektedir. 1960 da askeri darbeden önce çok sayıda eylem yapmışlardır. Darbeye destek vermişlerdir. Çok büyük simalar özellikle iktisatçılar yetiştirdiler. Ancak yetiştirdikleri kişiler sola kaydı ve okulda bir sol hegemonya kuruldu. 60 s