Ana içeriğe atla

Türkiyede Darbeler II : 12 Mart Muhtırası


Aslında 27 Mayıs sonrası dönem askerin hep etkisinde olmuştur. Arada darbe sonrası bir demokrasi boşluğu kesintilidir. 71 darbesi parlamentoyu lağvetmemiş, partiler üstü geçici hükümet kurmuştur. kışladan çıkan asker 27 mayıs sonrası meclis açıldıktan sonra meclis oturumunu izler haldedir. Konumu çok güçlüdür. Talat Aydemir’in 2 darbe girişimi ve ardından idamı hala yankı uyandırmaktadır. Süleyman Demirel çoğunlukla iktidara gelip asker tarafından düşürülmüştür. Adalet partisi demokrat partinin mirasçısıydı.

Anayasa nın özgürlükçü olması bürokrasi aksine sokakta büyük bir hareket yarattı. Radikal Sol hareketler bir anda yayıldı. Bunun karşısında radikal sağ hareketler belirdi. Ülkede bir kargaşa hâkimdi.

Halk sürekli talep ediyordu ancak devletin onlara vadedebileceği de belliydi. Darbeyi yapan komutan Memduh Tağmaç “sosyal uyanış gelişmeyi aştı” diyerek durumu özetlemiştir. Yükselen bir üniversite hareketi vardı. Mülkiye, ODTU, İstanbul Üniversitesi döneminin büyük aktörleriydi. Anayasanın kaos dönemindeki özgürlükçü yapısı devletin elini kolunu bağlıyordu.

Mülkiye hocalarından Doğan Avcıoğlu’nun Türkiye’nin düzeni adlı kitabı herkesin elindeydi. Bu kitap çok büyük bir etki yaratmıştı. 9 mart 71 darbe girişimi iddialarının temel aktörü bu kitaptır. Bu iddiaya göre Türkiye’de BASSçı bir yönetim kurulacaktı.  

Sokağı dizginleyemeyen hükümet 12 Martta muhtırayı aldı. Tüm gruplar sevinçle karşıladı TİP dâhil. İstifa eden Nihat Erim hükümeti kuruldu. Bu hükümetten beklentilerin aksine Balyoz harekâtı başladı. Sola büyük bir darbe indi. Deniz Gezmişler idam edildi.

Anayasada büyük revizyon yapıldı. Anayasanın özgürlükçü ruhu aşındı. TRT ve Üniversite özerkliği kalktı. DGM kuruldu. Yürütme güçlendirildi. Darbe sonrası Ecevit İnönü’yü devirdi ve CHP genel başkanı oldu.

Artık askerlerin cumhurbaşkanı olması gelenek halini alınca genelkurmay başkanı Faruk Gürler istifa etti. Cumhurbaşkanlığına aday oldu. Ama anlaşan Ecevit ve Demirel dik bir duruşla bunu engelledi. Faruk gürlerden kıdemli Muhsin batur hava kuvvetleri komutanıydı. Genelkurmay başkanı olmak istedi ancak geleneklere aykırı olduğu için reddedildi. Çankaya köşkü üstünden alçak uçuşlar anılardadır. Muhsin batur büyük edebiyatçı Enis Batur’un babasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Roma Hukuku Neden Önemli?

Roma hukuku Kıta Avrupası hukuk sisteminin temelini oluşturduğu için önemlidir. Roma’nın gelişmiş bir ticaret yapısına sahip olması Roma’yı çağının en gelişmiş hukuku yapmıştır. Romanın günlük yaşantısı zengin patriciuslar , orta sınıf clientler, alt sınıf pleblerden oluşur. Bunlar roma vatandaşı sayılmış sınıf ayrımıdır. Köleler eşya hukukuna tabidir. Ticaret hayatında geliştirilen borçlar hukuku kavramları günümüz hukukunda hala kabul edilmektedir. Yeni medeni kanun bile bu çizgidedir.  Takvim, kılık kıyafet, şapka, laiklik gibi yenilikçi hareketler cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türkiye'de bir dönüşüm yaşatmıştır. 1926 medeni hukuk devrimiyle birlikte Türkiye kıta Avrupası hukuk sistemine dahil olmuştur. O yönde geliştirilmektedir. Roma hukuku doğrudan ithal edilmemiştir. Bu hukuk sözleşmeler sistemini kapsamlı düzenlediği için ortaçağ sonrasında yükselen burjuvazi tarafından diriltilmiştir. Bu arada ise Pandekt hukukçuları tarafından zaten geliştirilmekte kavram

Türkiyede Darbeler I : 27 mayıs 1960 Darbesi

Türkiye tarihinde emir-komuta zinciri içinde yapılmayan tek askeri müdahaledir. Menderes iktidarına karşı yapılmıştır. Demokrat parti kapatıldı. Siyasi yasaklar geldi. 24 anayasası tarihe karıştı. Bir takım kurumlar oluşturuldu. Sonucunda 1961 anayasası yapılmış ve Türkiye tarihinde ilk kez bir başbakan idam edilmiştir. İlk kez çok partili rejimin sağlıklı olması Türkiye tarihinde bir dönüm noktasıdır. Daha önceki örnekler cumhuriyetin kurucu dinamikleri gereği kapatılmıştı. Henüz öngörülemeyecek olan bir takım durumlar sonradan ortaya çıktı. Öncelikle menderes ilk kez iktidara geldiğinde büyük bir heyecan yarattı. Marshall planı çerçevesinde alınan kredilerle büyük bir büyüme yaşandı. Ancak sistem 50lerin ortasında yatırımların dengeli yapılmaması sonucunda tıkandı. Meclis'teki çalkantılar ve CHP'nin çıkışlarıyla iyice yorgun düştü hükümet. Son yıllarında tahkikat komisyonları kanunu muhalif kesimden çok tepki aldı. Bu komisyonla bir komisyona yargılama yetkisi v

Mülkiye ve Mülkiye'deki Düşüş & Nedenler

Ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesine mülkiye de denir. Mülki amir yetiştirdikleri için bu adın verildiğini sanıyorum. Mülkiye 1859 da Abdülmecit tarafından Tanzimat döneminde kuruldu. Kuruluş amacı üst düzey devlet memurları yetiştirmekti. Tıbbiye harbiye ve mülkiye Osmanlı ilerici üçlüsüdür. Bu üçlü devleti çöküşten kurtarmak için kuruldu. Mülkiye batılı tarzda eğitim veren bir okuldu. Cumhuriyetle birlikte Ankara’ya taşındı. Cebeci kampüsünde Ankara hukuk fakültesinin yanındadır. Her zaman devlet adamlarını yetiştiren bir numaralı kurum olmuştur. Bugün bile vali kaymakam milletvekili belediye başkanı insanların çoğu mülkiye kökenlidir. Marşındaki “ey vatan gözyaşların dinsin yetiştik çünkü biz” ibaresi durumu özetlemektedir. 1960 da askeri darbeden önce çok sayıda eylem yapmışlardır. Darbeye destek vermişlerdir. Çok büyük simalar özellikle iktisatçılar yetiştirdiler. Ancak yetiştirdikleri kişiler sola kaydı ve okulda bir sol hegemonya kuruldu. 60 s