Ana içeriğe atla

Türkiyede Darbeler III : 12 Eylül 1980


1971 sonrasında Türkiye’de demokrasiye geçildi. Ecevit CHP genel başkanı oldu. Bir zamanların savaş kazananı, cumhurbaşkanı, Atatürk’ün silah arkadaşı, meclis başkanı ve başbakanlık yapmış olan ismet İnönü tarihe karıştı. CHP iktidara geldikten sonra Erbakan la koalisyon hükümeti kurdu. İlk kez Erbakan kabinede yer almış oldu başbakan yardımcısı olarak.

Kıbrıs savaşı patlak verince ABD Türkiye’ye NATO ülkesiyle savaşamaz talimatı verdi. Komünist Yunanlılar Rusya’nın desteğiyle Kıbrıs’ta bir komünist üst kurmak istiyordu.  Milliyetçi rumlar işgale devam edince garantör ülke Türkiye devreye girdi.

ABD ile ilişkiler kopma noktasına geldi. Türkiye Kıbrıs ‘ a çıkarma yaptı ve Lefkoşa ya kadar ilerledi. Buradaki baskı gören Türkler kurtarılmış oldu. Türkiye’nin Kıbrıs politikası o tarihten beri hep sancılıdır. Kıbrıs’ı Osmanlı çöküşünde İngilizler ilhak etmişti.

Türkiye’de yasaklanan afyon satışı serbest bırakıldı. Silah ve ticaret ambargosu Türkiye’yi zor durumda bırakmıştı. Askeri kanadını NATO’ya (1952) kote eden Türkiye bu tarihten sonra NATO ya tam güvenden vazgeçti. Kendi iç dinamiğini kurdu.

Sağ- Sol artık ülkede baş edilemez haldeydi. Ülkede DİSK, ülkücü gruplar, İslami gruplar sürekli çatışma halindeydi. 80’e girerken her gün 10larca kişi ölüyordu. Katliamların önü alınamıyordu.

İktisadi olarak da Türkiye 1924 teki İzmir İktisat Kongresinde alınan kararlar artık sınıra dayanmıştı. Türkiye iktisadi ve siyasi olarak yeni bir tasarıma ihtiyaç duyuyordu. 24 Ocak 1980 kararları Türkiye’de artık serbest piyasa ekonomisine geçildi. Günlük döviz kuru uygulamasına geçildi. Kurucu politikaların güncellenmesi gerekiyordu.

İktisadi, siyasi krizler ardı ardına giderken 12 Eylül’de darbe oldu. Kenan evren komutasında Milli Güvenlik Konseyi kuruldu. Yasama ve yürütme feshedildi. Partiler kapatıldı. Sendikalar kapatıldı. Sıkıyönetim ilan edildi. Tek meclis sistemine dönüldü. Günlük hayattan siyasete ve iktisada kadar yepyeni bir tasarım yapıldı.

Kurulan darbe hükümetine ekonomiden sorumlu olarak Turgut Özal getirildi. Kendisi serbest piyasaya inanmıştı. Daha önce MSP’den İzmir adayı olup seçilememişti. Kardeşi korkut Özal MSP milletvekiliydi.

Darbesi sonrası demokrasiye geçildi. Tüm partiler seçime giremedi. MGK partilerin birbirini dengelemesi için 3 partiye izin verildi. Özal’ın Anavatan partisi, halkçı parti, milliyetçi demokrasi partisi.

CHP’nin darbeyle kapatılması büyük tepki topladı.

24 Ocak kararlarını uygulamak, Türk İslam sentezini uygulamak, Humeyni devrimine bir cevap darbenin gerekçeli iddialarındandır. Sonuç olarak 80 öncesi ve sonrası ülke artık tamamen farklı boyutlarda incelenmelidir.

Eski partilere ve yöneticilerine siyaset yasağı getirildi. Özellikle Erdal İnönü’nün veto alması oldukça tuhaf karşılandı.

Binlerce kişi yargılandı. Bir milyon dan fazla kişi fişlendi. İdamlar oldu. Vatandaşlıktan çıkarmalar binlerceydi.

Yeni hazırlanan Anayasa’da büyük otoriter izler vardı. 60 anayasası kazanımları yok edildi. Atatürkçülük bir ideoloji olarak anayasanın temasını oluşturdu.

Darbe sonrasında ülke kendi sorunlarıyla ilgilenirken KKTC bağımsızlığını kabul etti. MGK bunu çok hoş karşılamadı. Kıbrıs sancılarını devam ettiren bir olgu olarak tarihe geçti.

Üniversite özerkliği kaldırıldı. YÖK kuruldu. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu ilga edildi ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu olarak kuruldu. Din dersleri ilk kez anayasada yer aldı ve zorunlu okutulması öngörüldü.

Darbenin izleri hala silinemedi. Çok büyük etkiler yarattı. Uluslararası alanda ve Türk medyasında övgüyle karşılandı.

Darbe sonrası iktidara gelen Turgut Özal Türkiye’nin bir dönemine damgasını vurdu. Serbest piyasa ekonomisi, iktisadi yükseliş, dışa açılma, Irak savaşında aktif politikalar izlendi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Roma Hukuku Neden Önemli?

Roma hukuku Kıta Avrupası hukuk sisteminin temelini oluşturduğu için önemlidir. Roma’nın gelişmiş bir ticaret yapısına sahip olması Roma’yı çağının en gelişmiş hukuku yapmıştır. Romanın günlük yaşantısı zengin patriciuslar , orta sınıf clientler, alt sınıf pleblerden oluşur. Bunlar roma vatandaşı sayılmış sınıf ayrımıdır. Köleler eşya hukukuna tabidir. Ticaret hayatında geliştirilen borçlar hukuku kavramları günümüz hukukunda hala kabul edilmektedir. Yeni medeni kanun bile bu çizgidedir.  Takvim, kılık kıyafet, şapka, laiklik gibi yenilikçi hareketler cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türkiye'de bir dönüşüm yaşatmıştır. 1926 medeni hukuk devrimiyle birlikte Türkiye kıta Avrupası hukuk sistemine dahil olmuştur. O yönde geliştirilmektedir. Roma hukuku doğrudan ithal edilmemiştir. Bu hukuk sözleşmeler sistemini kapsamlı düzenlediği için ortaçağ sonrasında yükselen burjuvazi tarafından diriltilmiştir. Bu arada ise Pandekt hukukçuları tarafından zaten geliştirilmekte kavram

Türkiyede Darbeler I : 27 mayıs 1960 Darbesi

Türkiye tarihinde emir-komuta zinciri içinde yapılmayan tek askeri müdahaledir. Menderes iktidarına karşı yapılmıştır. Demokrat parti kapatıldı. Siyasi yasaklar geldi. 24 anayasası tarihe karıştı. Bir takım kurumlar oluşturuldu. Sonucunda 1961 anayasası yapılmış ve Türkiye tarihinde ilk kez bir başbakan idam edilmiştir. İlk kez çok partili rejimin sağlıklı olması Türkiye tarihinde bir dönüm noktasıdır. Daha önceki örnekler cumhuriyetin kurucu dinamikleri gereği kapatılmıştı. Henüz öngörülemeyecek olan bir takım durumlar sonradan ortaya çıktı. Öncelikle menderes ilk kez iktidara geldiğinde büyük bir heyecan yarattı. Marshall planı çerçevesinde alınan kredilerle büyük bir büyüme yaşandı. Ancak sistem 50lerin ortasında yatırımların dengeli yapılmaması sonucunda tıkandı. Meclis'teki çalkantılar ve CHP'nin çıkışlarıyla iyice yorgun düştü hükümet. Son yıllarında tahkikat komisyonları kanunu muhalif kesimden çok tepki aldı. Bu komisyonla bir komisyona yargılama yetkisi v

Mülkiye ve Mülkiye'deki Düşüş & Nedenler

Ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesine mülkiye de denir. Mülki amir yetiştirdikleri için bu adın verildiğini sanıyorum. Mülkiye 1859 da Abdülmecit tarafından Tanzimat döneminde kuruldu. Kuruluş amacı üst düzey devlet memurları yetiştirmekti. Tıbbiye harbiye ve mülkiye Osmanlı ilerici üçlüsüdür. Bu üçlü devleti çöküşten kurtarmak için kuruldu. Mülkiye batılı tarzda eğitim veren bir okuldu. Cumhuriyetle birlikte Ankara’ya taşındı. Cebeci kampüsünde Ankara hukuk fakültesinin yanındadır. Her zaman devlet adamlarını yetiştiren bir numaralı kurum olmuştur. Bugün bile vali kaymakam milletvekili belediye başkanı insanların çoğu mülkiye kökenlidir. Marşındaki “ey vatan gözyaşların dinsin yetiştik çünkü biz” ibaresi durumu özetlemektedir. 1960 da askeri darbeden önce çok sayıda eylem yapmışlardır. Darbeye destek vermişlerdir. Çok büyük simalar özellikle iktisatçılar yetiştirdiler. Ancak yetiştirdikleri kişiler sola kaydı ve okulda bir sol hegemonya kuruldu. 60 s